Pihvikurssilla.

Pari viikkoa sitten olin kansalaisopiston pihvi- ja kasvislisukekurssilla. Opettajana meillä oli Päivi Lehtonen Perinnepadasta.

Kurssi kesti kolmisen tuntia, ja sinä aikana opettelimme neljän hengen ryhmissä paistamaan naudan paahtopaistia, possun ulkofilettä ja peuran fileitä. Lisäksi opimme hurjan määrän kastikkeita ja erilaisia kasvislisukkeita.


Minulla on erittäin huono suhde naudanlihaan, enkä ole ostanut sitä juurikaan elämäni aikana. Lihan pitää olla täysin kypsää tai mielellään ylikypsää ennen kuin sitä suostun suuhuni laittamaan. Nyt kurssilla kuitenkin ylitin itseni, ja suostuin maistamaan sisältä hieman punertavaa paahtopaistia - ja onneksi maistoin, oli varsin erinomaista.

Lähes jokaisessa kastikkeessa oli viiniä tai konjakkia, joita vierastan, mutta kastikkeet olivat erinomaisia ja helppoja. Suosikkini oli porkkanakastike, laitan reseptin tähän alle.

Porkkanakastike isolle porukalle
2,5 dl lihalientä
2,5 dl valkoviintä
0,5 l porkkanamehua
0,75 dl kermaa
suolaa

Keitä ainekset kokoon ja kastike on valmista. Lisää tarvittaessa suolaa.

Mutta kasvislisukkeet, ne olivat jotain taivaallista! Kukkakaali/torvisienirisotto on ehtottomasti kokeilemisen arvoista kotonakin, mutta ehdoton lempparini oli palsternakkapyree. 

Palsternakkapyree isolle porukalle

600 g palsternakkaa
300 g jauhoista perunaa
2-3 dl kuohukermaa
vajaa tl suolaa
kirveli/rakuuna/persilja silputtuna n. 2 rkl

Keitä perunat ja palsternakat kypsiksi. Soseuta kerman ja mausteiden kera.


Peuraa

Etualalla porkkanakastike ja takana tuloillaan punaviinikastike.


Hunajaglaseerattuja porkkanoita, nam!

Aasialainen katike.

Macaire-rosvon perunavuuat.

Kukkakaali-torvisienirisotto

Kommentit

Suositut tekstit