Ekologisempi vuosi 2018?

Tuima talven on pakkanen.


Mietteet ovat toki jo tulevassa kasvukaudessa ja kylvösuunnitelmissa, mutta ne ansaitsevat ihan oman postauksen. Sen sijaan olen jo pitkään ajatellut kirjoittaa luontoystävällisistä mietteistäni ja niiden lisäämisestä - sekä ennen muuta tekojen lisäämisestä.


Meillä kompostoidaan biojätteet. Ostin syksyllä 2016 Biltemasta tuollaisen kylmäkompostin, joka taisi maksaa kokonaiset neljäkymppiä. Komposti on toiminut paremmin kuin odotin, sillä olin varma, että meidän jätemäärillä (muutama kilo viikossa) komposti olisi yli äyräiden alta aikayksikön, vaan ei ole ollut huolta moisesta.
Aikanaan kanit vähensivät reippaasti kertyvän jätteen määrää, mutta nyt ei ole niitäkään enää. Pyrin olemaan ruokahävikin kanssa hyvin tarkka, ja onneksi koirista on edelleen suuri apu hävikin vähentämiseen.

Kylmäkomposti


Tänä talvena kompostin kehikko on kuitenkin vääntynyt niin, että kansi peittää reiästä vain osan, joten uuden kompostin hankkiminen saattaa tulla kysymykseen. Mieli halajaa lämpökompostoria, mutta lompakko rajoittaa mielihaluja jyrkästi.

Muovin keräyspiste tuli lähiseudulle niinikään 2016, ja olen ollut aktiivinen käyttäjä siitä asti. Lisäksi kierrätykseen menee lasi ja metalli, sekä lehdet.

Vähennän muovia niin paljon, kuin mahdollista. Käytän toki kestokasseja ja -hevipusseja, mutta usein kannan myös tavarani kaupasta ennen kuin otan pussin. Jos mahdollista, valitsen muoviin pakkaamattoman tuotteen. 

Suosin lähiseudun tuotteita ja yrittäjiä ja ostan paljon käytettynä tavaroita. Ostan kotimaisia tuotteita lähes poikkeuksetta tai pyrin muuntelemaan reseptin niin, etten jotain tiettyä ainesosaa tarvi tai se on korvattavissa kotimaisella jollain muulla tuotteella. 

Kaksi asiaa, jossa olen kuitenkin äärimmäisen epäekologinen, mutta olen lakannut ruoskimasta itseäni jo niistä. Nimittäin keittiöhygienia. Tiskipöydällä on kasa kertakäyttöhanskoja ja iso paketillinen (ellei kaksikin) kosteita puhdistuspyyhkeitä. Aulassa omalla paikallaan on jumbopaketti talouspaperia. Olen täysin riippuvainen etenkin näistä puhdistuspyyhkeistä ja suosin Lidlin Toujours-pyyhkeitä.

Kuvahaun tulos haulle lidl puhdistuspyyhe 


Keittiöön on kuitenkin muuttanut viime kuussa ihanan naapurini neulomat kestotiskirätit, joihin ostin bambulangan Kotilaiturista. Käsitiskiaine on myös biohajoavaa, mutta valitettavasti OLE HYVÄ-tuotteen ekokonetiskiaine oli erittäin suuri pettymys, ja lähinnä vain lisäsi vedenkulutusta, kun astioita joutui pesemään monta kertaa. Meille muutti takaisin tutut Fairyn konetistitabletit.


Niinsanotut kahinapussit ovat meillä myös liiassa käytössä esimerkiksi eväs- ja suojapusseina sekä pakastuksessa. Pitäisi ehtiä Ikeaan ostamaan lasisia eväsrasioita.


Kerro meille ekovinkkisi arkeen!


 

Kommentit

Suositut tekstit