Onko itse tehty leipä halvempaa?

Meillä leivotaan vähintään kerran viikossa, pääsääntöisesti erilaisia leipiä. Olen monesti miettinyt, että kaupan leivät olisivat huomattavasti halvempia, jos tyytyy perus "höttö"leipiin. Esimerkiksi Lidlissä pussillinen siivutettua vaaleaa leipää taitaa maksaa 90 sentin paikkeilla, eikä ruisleipäpalat paljoakaan enempää.

Minä en ole, ainakaan toistaiseksi, opetellut ruisleivän tekoa, mutta hiiva- ja mallasleivät, sekä sämpylät tulee kyllä tehtyä pitkälti itse. Ostan jauhoja lähitiloilta niin pitkälle, kuin mahdollista ja lompakko antaa myöden. Myös kananmunat haen lähikanalasta, jossa tiedän niiden viettävän hyvää elämää (vapaata) ja syövän laadukasta ruokaa.

Jauhojen kilohintakin on usein jo vähintään 2 euroa, joten halvemmalla ei päästä millään kauppaan verrattuna. Sen sijaan tuemme lähitiloja, tiedämme mitä syömme ja että se on taatusti suomessa tehtyä. Lisäksi leivät ovat täyttäviä ja laadukkaita, tai ainakin juuri sellaisia, mitä me haluamme.

Eilen kokeilimme pikkumiehen kanssa vehnälese-hiivaleipiä, johon päälle törkättiin juustoa ja yhteen isompaan leipäseen puolukkaa. Nam!

litra vettä
2 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
vehnälesettä 4 dl
suolaa 1 rkl
hiivaleipäjauhoja niin paljon, että taikina on hyvin käsiteltävissä
päälle juustoraastetta


Kommentit

Suositut tekstit