Köyhistelyä ja säästämistä.

Köyhää keskiviikkoaamua!

Vähävaraisuus, rahat (tai niiden puute) ja olemattomalla pärjääminen ovat ikuisia keskustelunaiheita, ja tulevat varmasti olemaankin mikäli tätä Suomen tilannetta katsoo noin taloudellisesti. Pienempituloisilta otetaan pois koko ajan vain enemmän ja enemmän. Lähimmäisen auttaminen vähenee koko ajan, oma napa kiinnostaa koko ajan enemmän ja kohta pakkokin kiinnostaa, kun muutoin ei pärjää.

Muutama vinkki minultakin siis.

  • Puuro kelpaa vaikka kerran-pari viikossa ihan lounaaksi tai päivälliseksi. Manna- tai riisipuuro on namia.
  • Marja- ja hedelmäkiisselit ovat huomattavasti halvempia pidemmän päälle kuin jogurtit, ja lisäksi paljon terveellisempiä.
  • Omakotitaloasuja (tai muut, joiden jätemaksut eivät kuulu esim. vuokraan), opettele lajittelemaan jätteitä ja osta edullinen komposti (esim. Biltema n. 40 e).
  • Lomareissujen ei tarvitse olla ulkomaille tai kalliisiin huvipuistoihin/eläintarhoihin. Seuraa vaikka facebookissa oman alueesi tiedotus/mainospalstaa ja bongaa ilmaistapahtumat. Käy ilmaisilla uimarannoilla, piknikeillä, talvisilla metsäseikkailuilla - vain mielikuvitus on rajana. Lomalla voi kotonakin tehdä jotain erilaista ja edullista, kuten pitää kunnon leivontapäivän tai kavereille pienet illanistujaiset edullisine herkkuineen.
  • Autot ovat ikuisia murheenkryynejä, pakollisia pahoja ja todellisia rahareikiä. Käänny vaikka taas sinne paikalliseen facebook-ryhmän puolelle ja kysy, tekeekö kukaan pikkuremontteja edullisesti "saadakseen leivän päälle voita". Kyllä, tällä on kääntöpuolensa, tiedän. Mutta kun rahat on lopussa, kaikki keinot ovat sallittuja.
  • Syksy tulee ja niin myös sienet ja marjat. Niitä saa (toistaiseksi) myydä vielä verovapaasti. Mustikalla ja kantarelleilla on aina markkinoita, ja tällä hetkellä näyttäisi tuleva vattusatokin kohtuulliselta!
  • Harrasta vaihtokauppoja!
  • Iskeekö shoppailuhimo usein? Laita facebook-kirppikset "Älä seuraa"-tilaan ja pidä näkyvillä vain paikalliset Lahjoitetaan/Annetaan-ryhmät. 
  • Pidä huolta terveydestäsi, sillä Suomessa sairastaminen on äärimmäisen kallista!

Lopuksi totean sen vaikeimman asian, eli positiivisuus on puoliruokaa! Kun tilanne näyttää todella toivottomalta, on vaikeaa olla toiveikas minkään suhteen. Mutta positiivinen asenne helpottaa paljon.  Asioilla on tapana järjestyä. Muista puhua ja keskustella, vaikka facebookin vertaistukiryhmissä.


Meidän perheen menovinkit tälle päivälle: lähdemme paikallisbussilla Turun Kauppatorille jätskille ja tulemme takaisin. Kyllä maalaislapset ovat vähään tyytyväisiä. Fölin lippu maksaa 3 e, ja se on voimassa kaksi tuntia, joten takaisin päästään edullisesti samalla lipulla.
Toinen hyvä menovinkki on omatekemää raparperimehua ja -piirakkaa mukaan (monet lahjoittavat nyt raparperiä!) ja mattopyykille!

Kommentit

Suositut tekstit